Monday, May 10, 2010

apa yg bermakna??

bismillahirrahmanirrahim..kaifa halukum ayyuhal ukhti jami'an? harapnye semakin bertambah iman dan amal antunna..xlupa jua jasmani antunna moga sentiasa sihat..buat akhwatfillah yg baru memulakan cuti sem selama 2 bulan ini, selamat bercuti di ucapkan..buat yg sdg dan akn berprogram, selamat berprogram..semoga membawa 10001 manfaat dari setiap pertemuan2 yg diadakan bersama akhwat2 fillah terchenta..alhamdulillah ana baru usai menghadiri atau lebih tepat, menjadi fasi yg diketuai saudari adiba UKM bg program DN HLS pada 30-2 mei lalu. program yg saban tahun diadakan ini adalah bertujuan utk tanam pancang adik2 yg bakal melangkah masuk ke IPT atau mana2 pusat matrikulasi. dan pada tahun ini kelihatannya matrikulasi selangor, sebuah matrix yg baru bakal didiami oleh adk2 akhwat sekolah. insyaAllah semoga menjadi medan baru yg subur dan meneruskan kesuburannya..program yg bermula pada jam 5ptg dimana fasi2 bertindak sebagai AJK pengangkutan yg tiada pengangkutan! HUAHUAHUAHUA!! kami mengambil peserta dari terminal 1 dan ktm seremban ke tempat program dgn berjalan kaki.menikmati panaroma alam seremban atau lebih spesifik, taman awam seremban yg indah dgn tasik yg melata, air pancut,dan seluruh pemandangan taman rekreasi. adik2 mmg pnt. sewaktu dlm perjalanan ke tempat program asek tanya, jauh lagi ke kak? kesian dorg..dgn bagasi masing2..berjalan kaki sejauh 1kilometer kalau xsilap ana. namun, tetap bersemngat utk berprogram! tahniah kepada ukhti adiba bt Abdullah juwaeni kerana tlh menyediakan modul ice breaking yg sgt menarik dan menyentuh hati! bukan adik2 jew nangis, fasi pun nangis! ketua fasi nangis dlm hati kot..jgn mara ye kapten! tau x ape yg buat kitorg nangis? kami fasi pn buat jgk aktiviti ice breaking tu ngn adik2..pastu kita ni akhwat mmg kuat bluetooth hati..dapat sampai ape yg ade dlm hati akhwat kita terchenta! shinju buat ngn seorg akhwat dri KMK jua..fasi ngn fasi la..kemudian, selepas tu kita tgk adk2 plak.mariam dok kt barisan dpn dgn pasangannya syuhada. waktu dia peluk syuhada dlm kemalapan cahaya terasa betapa sgt bersyukur dia diketemukan dlm program tu..telah Allah pilih  hatinya utk berada disitu..subhanallah! airmata mula mengalir deras..tenggelam dlm pelukan sahabat..shinju pun rasa sebak..terpandang pada seraut tenang wajah akhwat yg dicintai yg byk mengajar shinju erti hidup ini, sabar dgn segala kerenah shinju ketika dimatrix, xkering bibirnya melantun nasihat2 dan taujih ruhi pada shinju dikala shinju hanyut dgn dunia yg menjanjikan kemanisan palsu...yg bersama-sama meniti liku2 dkwah dan tarbiah dimatrix. subhanallah! rindu itu mula bertamu! kolam mata sudah tidak bisa menakung titisan hangat lalu pecah empangan! deras air mata shinju mengalir! subhanallah indah nikmat ini! indah nikmat mengenali islam dgn sebenarnya! indah kasih syg yg didasari cinta pada PEMILIK CINTA ini. tangisan meluncur deras, sederas rinduku pada ILAHI. mariam melepaskan pelukannnya..dia masih tertunduk..tangisan masih belum mereda..shinju mendekatinya tangannya diusap halus..dan shinju mendakapinya..hatiku mula berbicara..doa ku lantunkan agar Allah menetapkan hatiku dan hatinya diatas jalan ini. seketika, shinju meleraikan pelukan...seketika kemudian, akak peluk syuhada boleh? luluhnya hati ni dgr! bagai seorg kakak, shinju peluk syuhada.."akak doakan syuhada ea"..shinju pun membisikkan sedikit kata2 semangat buat syuhada..kepalanya dielus lembut..comel betul adik2 ni..kat program ni fez time jumpe ank prof.prof shinju xpna jumpe lg..ye la org diselatan ni jarang ckit dapt jumpe assabiqul awwalun tu.. DN baru ni menghangat kembali kenangan di matrix..kami fasi2 diminta utk sharing la ckit ilmu dan pengalaman yg sedebu ni buat adik2..moga menjadi bekal penguat mereka di IPT kelak. shinju ni sebenarnya takut gak nk sharing2 sebab dorg akn  tanya soalan dn minta pendapat kita..bila  mana kita beri pendapat, Allah pasti menguji apa yg kita katakan..subhanallah, indah tarbiah Allah ni..dia benar2 mau melihat sape yg bnr2 beriman dn ikhlas dijalannya..teringat satu ketika dulu shinju diminta utk jadi panel forum daurah KMNS ngn UIA nilai..xsure ape nama daurah tu..ada sorg akhwat KMNS ni tanya, macam mana ya kak kalau kita blaja ikut mood?kalau xde mood xnk blaja..even patut la shinju jadi camni...Ya Allah ku pohon ampun atas segala dosaku, ibubapaku, sahabat2ku, guru2 ku serta sekalian manusia..usai program tu shinju meneruskan pengembaraan ke UPSI..sampai saja ditanjung malim, shinju dok di baitul tabiah akhwat upsi yg xbrapa jauh dari kamptime nk pekse pon camtu jgak..shinju pn jawab, ape tujuan anti blaja? dia jawab utk cr redha Allah..shinju pn kate, owh makna time xde mood nk blaja tu anti tgh xmau kan redha Allah la? kadng bende ni nmpk simple. tapi hati2 krn kita blh jd munafiq! nah! lepas daurah tu shinju terasa sgt ujian dari perkataan shinju! shinju mula jadi org yg study ikut mood..tutor kdg xsiap! naudzubillah..shinju tersedar lewat..dihujung2 sem baru shinju pulun..ades!mmg meletihkan bila hal ni terjadi! berbalik pada cite time DN, shinju xigt la adk2 ni tanya apa tapi shinju sgt terpukul dgn jawapan shinju pada adik tu!shinju terpana sendiri..shinju cakap, kita dah tersibuk dgn program2 halaqah pastu pasti kita rasa nk study byk2 gak..makna hidup kita tersibuk dgn program halaqah dan study sampai kita xde masa utk buat perkara2 lain yg lagha..pastu shinju ckp, ilmu itu ibarat cahaya dan tiada xdpt menebusi hati yg bermaksiat! subhanallah! bende ni la..shinju rasa terpukul..dkt u shcolar dapat byk..beli mcm2..kemudahan mcm2 shinju ade. tambah pula sekarang shinju terlalu byk terlibat dgn masalah ikhtilat. shinju mem flash back kehidupan2 shinju di UTM..hmm us.besa wo BT! dua tingkat! plus2 la! terbaek! time dlam perjalanan nek tren ke tg malim, byk sharing dgn shikin dakwah di upsi dan cam bese la..shinju akn memuntahkan segala permasalahan di UTM. shikin cakap ade daurah preparation UPSI utk cuti 2bulan ni..shinju mmg nk pon pengisian ni sbb sebelum cuti aritu UTM xbuat pn daurah birrul walidain..IPT lain buat jew..alhamdulillah Allah dah aturkan shinju utk pergi ke UPSI ni..sebenarnya shinju pun mmg da rindu kt akhwat exKMK yg berada di UPSI..sepanjang jaulah ni shinju belajar banyak benda..jazakillah buat ukhti shikin  yg setia berkongsi pendapat dan mendengar celoteh ana..insyaAllah lebih semangat untuk terus mentarbiah diri adn mutarabbi selepass ni..!! banyak kejadia menarik berlaku sepanjang jaulah ana ke UPSI..kepada mas, jazakillah atas kenangan di kolumpang..lina.. u are still the best cooker among akhwat! hhehehe HP hidup pAm!! di sini ana ingin berkongsi beberapa gamba kenangan bersama sepanjang program..harap tiada siapa yg keberatan gambanya di sini..

9 comments:

inniakhofullah said...

huhu.
seronoknya kalu dapat berdaurah dgn antunna...

shinju said...

huhuhu...me too..ana pon berharap gak dapat berdaurah ngan anti..huhu..kita kan da macam adik beradik..hehehe..

adeq said...

eh nama salah tu..betulkan ~

kepada Allah segala pujian itu dikembalikan ~
dari hati akan sampai juga ke hati..
Alhamdulillah ~

shinju said...

jangn dedahkan identiti diri anda..kami tidak suka diperlakukan begitu kerana kami tak pernah melakukan itu

Anonymous said...

salam..bestnya post kali ni..sedih rasanya saat membaca..terima kasih shinju..you taught me a lot..and a lot..

insantarbiyah

shinju said...

you 2 insan tarbiyah..u had taught me alot..hakikatnya Allah lah yg sdg mengajar kita sesuatu agar kita menyumbang sesuatu kpd agamanya.

adeq said...

haha sengal.x sesuai la frasa tu bagi dalam situasi nhe.

GMS said...

"kami tidak suka diperlakukan begitu kerana kami tak pernah melakukan itu"

ahhahaha..sape suh aja ana..kan da ikot...-kenapa ant terobos post2 lama ana ni?-..huhu..kerinduan ea..

adeq said...

been read again.

Followers