Saturday, June 18, 2011

my great dad~

bismillahirramanirrahim

"dapat U mane tu shinju?"
"Unimap yah..kos yang shinju mintak..kejuruteraan mekatronik"
"bagus la tu. sambung bidang elektrik ko. kat mana unimap tu?"
"mm...mane ea...eh, perlis la..universiti malaysia perlis.."
"uish!jauhnya...berapa tahun tu ko kat sana? ayah x larat la nak sampai ke utara"
"tiga tahun yah..diploma." hati mula kesebakan. kereta ayah tak pernah sampai jauh daripada selangor.
"tak payah pergi la shinju. juah la. yuran dia tengok tu, dua ribu lebih. ayah takde duit. kereta ni pun tak boleh sampai ke utara sana. 3tahun lama shinju. susah."
"emm..ye la. tunggu tawaran matrix pulak." surat di lipatkan dan kembali menonton televisyen
_____________________________________________________________
"shinju! ni ada surat. bahagian Matrikulasi"
"bak sini" dengan wajah bersahaja surat itu diambil. beberapa hari lepas rakan shinju telah meng"check"kan keputusan matrixnya menerusi internet dek kerana tiada akses internet di rumah shinju pada waktu itu.
"dapat kat mane shinju?" adik bongsu bertanya
"ala takut la nak gtau ayah...." tak menjwab soalan
"kat mane?"
"changlun, kedah. ayah bagi tak ea?"
"apa la nasib ko, sume tawaran dapat jauh2.."

malam menjelang...

"ayah, shinju dapat matrix. tapi kat kedah. ni tawaran last. lepas ni dah xde da yah. ada pun kolej2 swasta la"
"kenapa dapat jauh2 ni? ko mohon jauh2 ke? kenapa x mohon IPT dekat2, kan nnt apa2 hal senang. "
"tapi yah, oversea da x g, diploma xg, matrix ni yah....." tunduk memandang surat tersebut
"ye lah. pergi la matrix. tapi, kite xde sedara mara kat sana. ko kat sana sorg2 je. apa2 hal, nak kena byk survive sendiri." mengakhiri kata2 dgn sebuah PERSETUJUAN.

____________________________________________________
"ayah stres nya duduk kat sini. sume org baru hari pertama belajar, dah ada buku rujukan. shinju, buku nota pun takde. dtg sini bawak baju je." rintih shinju pada hari pertama kuliah di KMK setelah seminggu berorientasi.
"la, sabarlah. perlahan2."ayh memujuk
"yah, shinju nak keluar matrix"
"jauh la ayh nak amek. susah payah ayah hantar jauh2. ko nak pegi mana kalau keluar matrix?"
"nak masuk KUIS. baby cakap, shinju dapat KUIS."
"KUIS tu swasta. mana nk dapat duit?"
"ayah, guna duit yg skola teknik bagi masa graduasi aritu la."
"hmm,.suke hati ko la. tapi, fikir dulu elok2"
_______________________________________________________

ketika sedang menuju ke bilik tutorial, tit tit tit
 assalamualaikum. belajar dengan bersungguh-sungguh. insan mulia kerana ilmu.
sebuah SMS memasuki inbox sony ericson K200i. SMS dari ayah. menguatkan lagi langkah shinju. SMS yg ringkas, tapi bermakna dalam kondisi shinju yg sgt "sakit rumah" (homesick). hari demi hari, ayh menghantar SMS utk menaikkan semangat shinju. ayah lah yang menyokong shinju utk meneruskan langkah di matrix. setiap hujung minggu pasti ayah telefon, topupkan, bertanya khabar, bertanya perkembangan study. mengingatkan shinju supaya banyak mengingat Allah. membuatkan shinju rajin pergi masjid dan baca quran seusai solat maghrib. dan akhirnya, shinju menamatkan zaman matrikulasi dengan gemilang sekali! terima kasih ayah atas support ayah selama ni. sehingga akhirnya shinju kini menjadi seorang mahasiswa kejuruteraan kimia. terima kasih ayah! love u so much! di saat semua org tak percayakan kemampuan shinju, ayah tetap juga terus memberi semngat! menjadi motivator yg peling setia! Ayah inspirasiku...



7 comments:

adeq said...

salam pergh.aku pasal ayah2 nhe emo sikit.huhu.lebeh emo dari ibu.
saya juag ada ayah , dan saya...bangga menjadi anak ayah.i miss u dad..i miss u...haha baru cakap gini nak leleh (kememeh) !

tahniah shinju , DL pulak dekat UTM k.

GMS said...

huhu...ana pun anak ayah..lagi manja ngan ayah dari mum..where's ur dad? ana pun bangga anti menjadi ank ayh anti..whoaaa....

DL apakah?

nurul said...

kadang2 ana fikir abah xfaham ana.
sedangkan.. ana pun xcuba nak faham abah..

+_+

GMS said...

ada benar jugak yg anti ckp tu Dr Nurul. tapi, sebnarnya "faham" yg kita ucap tu kita pun xfaham. apa yg kita harap parents kita "faham" tentang kita? adakah bila kemahuan ayah semua kita kena turuti, lalu kemahuan kita tak pula pernah nak didengari, itu sudah membuat kita merasa ayah x faham kita.hmmm subjektif sungguh erti faham itu~

adeq said...

dad...ada.Alhamdulillah.
DL - Dean List.

dfadzr said...

ayah is the best! cute arrr gmbr!

GMS said...

cutekan? sila download..hehe. thanx 2 u 2.. keep bagi motivation, "eh, ko ni stiap kali masuk asrama mesti nak nanges" sungguh berkesan kata2 tu. terima kasih kerana tak termakan dengan rengekan saya agar mengeluarkan saya drpd asrama..hehe.. teknik sg buloh owez in my heart!!!

Followers