Monday, July 5, 2010

sabaRR!!

sudah update!

al kisah bermula....pada pagi tu...kami keluar menghirup udara segar..kami sedang dalam perjalanan ke trek jogging..dingin benar pagi ini. cuaca sangat mendung. kelihatannya tidak mengizinkan kami meneruskan hasrat utk berjogging pada pagi itu. perjalanan kami tangguhkan sebentar di 'temenggung'. berbual-bual dan memerhati manusia2 di sekitar berdekatan pasar tani mega kulai..
shinju: weh pearl, pe kaba2 ex-ank2 taklim aku?
pearl: sape?yg mana? sume da senyap..
shinju: weh aku rase nk sambung balik la taklim dorg..
pearl: ssh la shinju. dorg ssh nk komitmen. lagi2 epa. ko tau x dia aku rasa ada skandal ngn abg form 5..
shinju: innalillah! ye ke? then ko g la cucuk jarum tarbiyah..tu kan kawan baik ko. abes, zu, fatin oyun, sume ok?
pearl: dorg sume ok..zu terer ad math! shinju, ko tau x sejak skola aku suh budak2 KAA pakai tudung labuhkan, aku rasa smngat la weh nk buat dkwah. sebab xrasa sorg..(slama ni adk ana je yg pkai tudung labuh)
shinju: ha bukak la taklim ko sendiri pearl kat skola ko tu. kalau ko dapat masuk asrama lagi sng pearl! aku pn mcm sng la nk masuk..dan lagi best  lagi klu aku dpt drive! ko doakan la aku lulus ea test jpj 9jul ni..(shinju berdebar-debar la plak bile sebut pasal test jpj ni..huhuhu..)
pearl: tapi ssh la shinju..aku ni byk sgt setan dalam badan! jahat tol aku ni..aku kalau nk ajak org mesti rasa malu, malas, nk istiqamah buat taklim tu aku rasa xbole la,,aku xkuat lagi mcm ko!
shinju: eh lepak je ko ni! biasa la pearl, kita kalau nk buat baik ni, mmg ada je halangan dia. kalau nk buat baik tu sng, rasanya semua org kat dunia ni baik2 kot.. lagipn kan aku pnah cite psl hadis kepayahan menyongsong syurga.
pearl: syurga tu dilingkari dgn kesusahan dan perkara2 yg xdisukai manusia..
shinju: ha tau la sey ko! dan malaikat jibril kata hampir xde manusia yg masuk syurga krn ujian spt itu....jadi nk dpat syurga mmg kena bersusah2 pearl...
**********************************************************************
ha inilah antara yg berlaku pada pagi 4julai 2010..dan amat benarlah firman Allah
" apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, “kami telah beriman”, dan mereka tidak diuji? Dan sungguh, Kami telah menguji org2 sebelum mereka, maka Allah pasti mengetahui org2 yg benar danpasti mengetahui org2 yg dusta.” (29:2-3)
Pada petang itu, shinju menaiki bas dari terminal kulai ke skudai. Sesungguhnya, Allah menguji org2 yg Dia kehendaki utk melihat siapa yg bnr2 beriman dan utk menaikkan darjat keimanan seseorg. Sungguh xpnah berlaku dlm hidup shinju dpt driver bas yg kurang peka pendengarannya. 1km sebelum sampai di shell sri putri, shinju da tkn bell, then bas terus meluncur laju. Meninggalkan bus stop di situ. Sekali lagi shinju menekan bell dgn penuh rasa xpuas hati...(kemarahan membuak kembali nih!) dan dgn selamba sengal shinju diturunkn di skudai parade! Marah yg teramat menghantui dan menguasai diri!! (aku komplen nnt kt LPKP!) xtau mcm mana tiba2 ada gerakan hati yg suruh shinju bersabar..Allah nk bagi pahala sabar..shinju segera mencapai henfon dan menelefon beberapa org akhwat di HADIM namun, hampa...x angkat langsung! Kecewanya yg teramat! Terasa bagai di robek dan di pahat dgn paku2 karat pada hati ni!! Sakettnyeerr!! Kemudian shinju teringat yg hari itu adalah ahad! Jadi akhwt xkeje..segera shinju mendail no kak rita..alhamdulillah diangkt..dia pn suruh shinju jln sikit kt dpn tu..ade jejantas then seberang..amek bas kat situ...shinju akur..langkah pantas di atur..besar hajat yg  shinju  nk laksanakan di HADIM. Hajat yg merupakan tanggungjwab..dari bus stop penuh, hingga kosong,dan penuh kembali,kosong kembali,penuh kembali, shinju tunggu bas yg lalu area kangkar pulai..hampir sejam setengah menunggu..xdpt2 bas jgk..syaitan berbisik2 utk meninggalkn sahaja amanah ini..menghasut2 shinju bahawa akhwt tdk prihatin krn tiada rasa risau lgsg walaupn sejam berlalu tp shinju xsmpai2...shinju sudah xdpt menahan diri dari menangis! Air mata bertakung dan cuba dihalangan agar takungan itu tidak melimpah..segera shinju sms akhwt yg disygi di ukm...adukan rasa kekesalan ini...dan akhrnya..shinju menagis juga...tapi segera di bendung agar tidak terus tumpah! (shinju kuat!!) shinju terkenang kembali apa yg shinju perbualkan dgn adik shinju pagi tadi, - biasa la pearl, kita kalau nk buat baik ni, mmg ada je halangan dia- shinju beristighfar dan mula memujuk hati yg rawan..benarlah..shinju sdg di uji dgn apa yg shinju perkatakan..subhanllah!  indah benar tarbiyah Allah itu...dikala kita khilaf, segera di beri peringatan! Tak lama kemudian, dtg la bas ke Tmn Teratai. Shinju pn naik..dlm bas menagis gak..tangisan penyesalan..kenapa shinju xsabar? Dan terpengaruh dgn bisikan2 syaitan?
-selesai kisah penantian yg meyeksakan-
Di HADIM shinju sharing experience ni ngn akhwt..shinju mmg xpandai pendam perasaan, kalau xpuas hati, sedih, shinju mesti speak it out! Baru rasa lega..then, akhwt bagi input sikit..kak rita tanya, “jadi anti faham da ape itu maksud sabar?” shinju merasa sabar itu mmg menyakitkan sbb gnjarannya sgt besar.namun kita ttp perlu berlapang dada..bak kata seorg akhwt yg di sygi di ukm, dlm lapangan dada ada robekan jiwa...yg ana faham sabar tu lebih kurg mcm tu la..tp lain pula jawapan kak rita. Katanya “ukht, sabar itu bererti kita Manahan diri. Mmg kita rasa nk marah, nk sound sume org, tapi kita kena tahan sume tu..itu la dia sabar..” pelajaran yg bermakna buat shinju..shinju suka sangat berada berdekatan dgn akhwt...rasa syaitan tu jauh sgt dari kita..sekian...

6 comments:

ana insyirah said...

salam, buat shinju.moge tabah.ana suka baca post ant,menarik.
memang senang cakap perkataan 'sabar' tu,tapi nak aplikasikan memang amatlah payah.kena mujahadah.dan dijln tarbiyah ini,kita semua diajar dengan sifat sabar.
pengalaman ana sendiri,masa mula2 di jln ini pun mcm ukht gak,kalau ikutkan nafsu nak aje marah2,sound2 org,tp atas nasihat dan pemerhatian ana terhadap akhwat2 yang dah lama ditarbiyah,alhamdulillah sifat sabar dah semakin sebati dalam diri,insyallah.

1 lg,kalau kita nak test diri kita ni betul2 sabar ke tak atau selama kita ditarbiyah ini berkesan atau x pd diri kita,cube kita tgk diri kita,adakah kita merungut-rungut bila Allah timpakan sedikit ujian pada kita.bg ana mungkin kita boleh ukur sejauh mana sabar dlm diri kita tyme tu..wallahua'lam...

~akhwat kerdil~

ukhtiutmuda said...

shinju si mutiara (pearl)..

dalam lapangan dada ada robekan jiwa tu x sesuai ant aplikasikan di sini la..huhu..x pe,bergantung kepada kefahaman ant..

baguslah,sekurangnya ant dapat ibrah dari perjalanan yang lama kan..chaiyok !! training medan ke?hahaha...

GMS said...

jazakumullah ukhti ana insyirah dan ukhtiutmuda...
ana insyirah: ana pn sdg memperbaiki diri..rasanya antara perkara yg pling sukar dibuat adalah sabar..terkadang ana pn mengeluh bila ditimpa kesusahan walaupn sudah hampir 2thn ditarbiyah...
ukhtiutmuda: o xsesuai ke ukht?? ana rasa sesuai je..heheh..training hapenye? nanti ana belikn ant cotton bud byk3...

GMS said...

terima kasih semua... ana mmg seorg yg sgt emo...jadi menjadi sgt kurang sabar..da hampir 2thun ditarbiah pon masih xberubah,,sdgkn intipati dari tarbiah itu adalah perubahan....skang ni pon nk mengamok lagi ni ngn adik ana!! tp xngamok lagi...sabaRR..sabaRR..sabaRR..ana menunggu komen dari murabiah...takkan baca je kak...

GMS said...
This comment has been removed by the author.
adeq said...

murobbiah ant memang suka baca je.hehehehehehehe.maaf kak.

Followers