Tuesday, June 12, 2012

when you were being REJECTED

bismillahirramanirrahim


I’m not a good story teller. But I found that story telling is the most effective way in conveying messages of  da’wa. So, I had several messages to share but I make it as a real-add up story. Ngeh3..

“assalamualaikum.” Sailah pantas menghempaskan badan ke atas katil.

“waalaikumussalam. Amboi, dah gaya macam org baru lepas break up ni kenapa?”  fatin bingkas dari meja studi.

“Al-mulk aku 3 orang je yang datang tadi.” CJ7 di tekurkan ke mukanya

“laa..pasal tu je. Relax ah. Ok la tu 3 org. xyah la nak frust sangat.”

“aku tak frust sangat pasal tu.”

“dah tu kenapa?”

Sailah bangun mencapai beg sandangnya. Mengeluarkan android Samsung dan menekan-nekan skrin.

“nah” henfon bertukar tangan.

Fatin mengamati setiap baris kata yang tertulis pada skrin tersebut. Berulang-ulang dia membacanya.

“sabar ea sailah. Allah yang pegang hati dia.”

“aku ajak pada kebaikan, tapi tak sangka akn berakhir macam ni. Halaqahmate dia ada cakap punca perubahan dia skarang ni sebab dia kapel. Bukan aku x penah sentuh tentang ni. Aku siap ziarah dia, tadabbur ayat ngan dia, bagi khabar gembira dgn ancaman lagi. Tup2 dua tiga hari lepas tu, dia boleh cakap nak keluar halaqah gak. Frust btol. Rasa gagal gile. Rasa loser gile.”

“sailah, aku baru baca buku tarbiyah jihadiyah yang murabiyah kita suruh baca tu. Baru baca jilid 2. Memang sangat mengena dgn kondisi ko skarang.”

“serius? Cer cite.”

“apa yang ko buat tu memang btol da. Berpesan-pesan kepada kebenaran. Memberi peringatan. Betul da tu, tapi ko jangan lupe, Allah gandingkan juga ayat terakhir surah al-ashr tu dengan, berpesan-pesan pada kesabaran. Syeikh Abdullah azzam menukilkan, in we are doing da’wa, preach people to deed good, pasti kita akan mendapat ujian. Sebab nabi2 dulu pun allah jadikan orang kafir sebagai penentang dakwah mereka. Tak semua org akan terima seruan kita sekalipun yg kita serukan adalah kebaikan. Para nabi bahkan sampai dibunuh kerana dakwah yang dorang bawak. So, sebab tu Allah cakap, lepas kita berpesan pada kebenaran, kena jugak berpesan2 pada kesabaran. Sabar ea rumetku.”

“so, what should I do?”

“pergi solat taubat, mohon ampun kat Allah mungkin sebab dosa kita then anak halaqah kite lari. Then, orang da tak nak even kita da bagi ancaman, biarla dia, doakan dia. Mungkin Allah takdirkan hidayah Dia bukan lewat tangan kita. Teruskan ikhlas dan tak yah nak berchenta sangat macam ni. Militan sket!”

“tak habis dengan ko punya militan! Ko je la yang jadi akhwat militan. Aku nak jadi akhwat cintan. hahaha.. Ok la. Thanks, sharing pasal tu. Nanti aku nak baca jilid 1. Ko simpan kat mane?”

“eh, ko bukan murabiyah suruh baca jilid 5 ke? Aku simpan kat rak buku kau. Haee”

“ala takpe, baca jilid 1 dulu. Nanti aku lompat jilid 5.”

-the end

4 comments:

someone u knoe said...

exactly what i am facing now!

tu lah, bila muhasabah balik, semua tu mungkin berpunca dr diri m tu sendiri. anak hq terkena tempiasnya.

serius, bila tgok blik, tetibe semua ank hq ada masalah yg sepesen je.

ditenung2 balik.. astagfirullah, m ada masalah tu jgk. padan la ank2 pun same. mungkin Allah nk tarbiyah direct pd kite. tgok, klu kmu wat sumthing wrong, it affects ur ank hq so much!

kdg2 rase x nk jd m da. kesian ank2 ni. x dpt haq sepatotnye sbb m dy ni (aku le) cm hampeh

T_T

GMS said...

urm. betul la apa yang ant ckp tu. Tapi, tak betul apa yang ant rasa tu. As u realized sumting going wrong in ur life, cepat sedar and fix it. Kite kan manusia. bukan malaikat yang tak penah buat dosa. tapi beza org yg di tarbiyah adalah, bila dia melakukan dosa cepat2 dia bertaubat. taubat yg terang2an utk dosa yang terang2an dan taubat yg sembunyi2 utk dosa yg sembunyi2.

murabiyah tu bukan seorg malaikat kan. Wajar je kadang2 dek kerana kefuturan kita, kita tersilap langkah lalu bermaksiat pada Allah. Dan effect nya dapat kat anak halaqah kita. Baguslah kalau kita sedar dan dapat analisa benda tu pada anak halaqah kita. So, da sedar nak buat tak tau je ke n terus dgn kelalaian kite? Bangun balik. Perbaiki kesilapan. Perbaiki diri then anak halaqah.

Sehampeh2 kita, at least kita ada keinginan utk menjadi mata2 rantai perjuangan rasulullah. Kita ada semngat dan keinginan serta merealisasikannya dengan memenangkan agama ini menerusi tangan2 kita. kita nak jadi agent of change, doktor kepada keparahan akidah dan akhlak umat islam. Sebab tu kita memilih utk menjadi murabiyah in the first place kan?

nanti ana sambung post ni. inshaAllah sesuai jugak untuk ant. hee...

-sapekahandasebenarnya?-

adeq said...

haha. sapa nak jadi militan dan sapa nak jadi cintan tu. bole masuk geng nhe.

GMS said...

eheh...cube la teka sape..ant kenal ke? pnah jumpe da ke?

Followers