Friday, October 5, 2012

No offences please!

bismillahirramanirrahim



Saya baru sahaja menghabiskan bacaan post yg panjang lebar di suatu site yg popular. Penggemar blog ini pasti telah mengkhatamkannya lebih awal daripada saya. Di sini saya nak lontarkan pandangan saya sahaja. Saya sumpah tak pro kerajaan seperti mana sangkaan ramai orang. Saya tak cenderung kepada mana2 parti. Saya cenderung kepada kebenaran sahaja. Siapa yang bawa alquran dan sunnah sebagai priority dalam pemerintahannya, itu yg saya support 200%.

 Sekali lagi saya nak emphasis, ini adalah pandangan peribadi saya. Manusia biasa yang tak suka politik yg macam *&%^%  kat Malaysia ni, but I do update dengan perkembangan politik bukan sahaja kat Malaysia tapi kat Negara lain juga inshaAllah. Saya BUKAN BENCI POLITIK. Saya benci kekotoron yang dipalitkan pada politik. Padahal politik itu suatu yg suci kerana ia adalah content dalam islam. Saya hanya budak chemical engineering yang tak sehebat budak LONDON SCHOOL OF ECONOMY  atau pakar penganalisa politik mahupun ekononomi untuk bicara soal ekonomi ni. Tapi I have my own perspective di atas apa yg sedang atau akan berlaku pada 2013 nanti.

Saya setuju sangat dengan statement pembentangan bajet oleh DS Najib kali ini sangat gila. Memang macam nak lingkupkan Negara in 20 years time. Cuma, saya sebenarnya melihat pada ketika ini, betapa para daie harus lebih berusaha keras lagi untuk menggencarkan dakwah mereka kepada masayarakat. Daie harus jadi penyuluh, kaunselor, motivator, bahkan doctor kepada ummah. Saya sangat berharap agar segala insentif, rebat, baucer dan segala mak alah kesenangan yg diberikan kerajaan dapat menjadi sesuatu yg boleh memperbaiki sosio kehidupan rakyat. Saya tak tahu macam mana, masih mencari idea. Tapi saya sangat yakin setiap satu perkara tu akan ada benefits kalau benar saluran dan haluannya.  Yang sempat saya fikir, nanti dapat baucer buku, saya nak beli buku banyak2, kemudian buat personal library kat rumah baru nanti. Buku memasak, total motivation, international jewish, fiqh, raudhatussolihin, dan macam2 lagi. Pastu nanti dah banyak general knowledge, boleh tulis buku sendiri.  Boleh beri kesedaran dan dalam masa yg sama, menjana pendapatan di dunia dan akhirat inshaAllah.Walaupun buat masa ni, saya tak layak lagi jadi penulis buku jauh sekali majalah. Takpe, kalau banyak membaca, usaha, doa, tawakal, mesti Berjaya!

Pada hemat saya, pencerahan tentang hidden agenda bajet 2013 tak perlu dihurai panjang lebar dalam site tersebut. Rasanya rakyat Malaysia ni dah sangat mudah nak dapat maklumat daripada blog2 politik yg bersepah2 kat alam maya ni. Saya sangat mengharapkan agar para daie blogger dapat menjadi penyuluh, kaunselor, motivator, bahkan doctor dalam menangani krisis ini menerusi approach tarbiyyah itu sendiri. Maksud saya, entri yg di pubish kalau boleh lebih banyak mengupas tindakan yang harus ummah lakukan untuk mengelak daripada perkara2 yg buruk daripada berlaku keatas Negara Malaysia yg tercinta ini daripada mengupas panjang lebar permasalahan yg dihadapi. Tulisan kita mampu mempengaruhi pembaca. Mampu mempengaruhi  cara berfikir dan kemudian tindakan mereka.  Memandangkan tuan rumah site tersebut sangat hebat penulisannya dan ramai pula follwers nya,  Jadi, saya sangat mengharap entri mengenai bajet 2013 ini harus lebih banyak menekankan tentang tindakan yang seharusnya dilakukan oleh kita sebagai rakyat. Instead of reveal ke“setan”an agenda mana2 pihak.

Apapun, sama2 banyakkan bersyukur atas nikmat keamanan dan subsidi2 lainnya yang akhirnya mampu membantu kita untuk lebih mendekat dengan Allah. (kalau xde system pengurusan air yg bersih, kita semua sakit, ada x daie yg berupaya nak berdakwah ke sana sini?) Anda nanti kalau dah dapat semua gula2 dari kerajaan tu, guna dengan baik. Guna untuk pancing redho Allah. Nak beli apa2, fikirkan kita akan mati esok, apa yang aku buat(gajet atau peralatan yg dibeli) mampu tak nak hantar aku ke syurga? Jadilah hamba Allah.

Bajet yg di bentangkan tu Cuma proposal atau sudah finalize ea? Kalau sekadar cadangan, boleh salurkan suara rakyat menerusi medium tertentu untuk menyatakan ketidaksetujuan kita. Tapi saya yakin yg di pertua kat parlimen tu pasti lebih bijak lagi tidak rabun dalam menentukan masa depan yg gemilang buat Malaysia! kalau memang dah diluluskan…daie kenalah jadi trouble shooter utk solve problem ni sekarang dan pada masa depan.

Jangan panjangkan isu dan permasalahan. Serabutkan fikiran dengan 1001 solusi. Letihkan badan dengan segala plan tindakan daripada solusi yg dikenalpasti efisien.

11 comments:

adeq said...

sumpah ini macam bukan shinju. hehe. maaf la selalu kacau ant tentang politik. maaf kalau ant terasa. ana x berapa nak hadam post ant kali ni. baca sepintas lalu. huhu. blog mana ant baca. sini la letak, so ana baca tu dulu then ana baca post ant. mudah sket kot nak faham.

adik said...

adeq : bila dia ckp blogger y femes n rmai followers tu ana tau blog mne (dsbbkan k shinju mmg ske gler bc blog dia). linknya ada ditepi blh cari sndri.

adik said...

hmm. bru bc.. dsbbkan bgun pg buka gg line slow mcm siput dr angin pg2 sy bralih ke blog awk smbil bc paper, mncuba mnum hot nes y pahit manis ni (ade spe3 blh tlg hbiskan?). bnda ni dpt free k (amaran : boikot !).

sudah bc tp sparuh, haha. kne pruntukan msa utk bc dsbbkan sy harus terbg ke dewan utk amek pekse sejarah skjap lg . post y awk mksudkan mnarik utk dbc.mghuraikan dgn pnjang lebar, mncemaskan, mmbuka otak utk brfikir tntg bejat ni. risau.. nk buat mcm mne ni???( jujur sy ske3 bc blog ni)

csy suka sgt ayat kat bwah skli post akk eh awk. buka fkiran sy jugak.kita hari ni punya byk msalah,msalah negara,msalah umat,msalah dri sndri y smmgnya kena selesaikan scra kritikal. sy pn cme budak sekolah y nak amek pekse sjarah hari ni. mcm mne nak ktghkan isu ni spya suara kita didengari??? solusi y gmana?? tp sy ske baucer buku tu.kakak sy bg byk buku. pasni kne bli rak buku lebih bsar!! blh kumpul byk ilmu utk mnfaatkan ap shj pluang dpan mata utk dakwah. nk beli great story pn xdak duit. kne sekat duit blnje mkn... klu ibu tahu msti ibu marah sbb kurg mkn.


"kita daie jgn gelapkan mata dgn spek hitam sama tggelamkn diri dgn msalah, sma2 tukar spek dgn warna pelangi spy diri pnuh dgn 1003 solusi"

huhu.. kecut perut, tlg doakan sy nk amek pekse sejarah~

adik said...

hmm. bru bc.. dsbbkan bgun pg buka gg line slow mcm siput dr angin pg2 sy bralih ke blog awk smbil bc paper, mncuba mnum hot nes y pahit manis ni (ade spe3 blh tlg hbiskan?). bnda ni dpt free k (amaran : boikot !).

sudah bc tp sparuh, haha. kne pruntukan msa utk bc dsbbkan sy harus terbg ke dewan utk amek pekse sejarah skjap lg . post y awk mksudkan mnarik utk dbc.mghuraikan dgn pnjang lebar, mncemaskan, mmbuka otak utk brfikir tntg bejat ni. risau.. nk buat mcm mne ni???( jujur sy ske3 bc blog ni)

csy suka sgt ayat kat bwah skli post akk eh awk. buka fkiran sy jugak.kita hari ni punya byk msalah,msalah negara,msalah umat,msalah dri sndri y smmgnya kena selesaikan scra kritikal. sy pn cme budak sekolah y nak amek pekse sjarah hari ni. mcm mne nak ktghkan isu ni spya suara kita didengari??? solusi y gmana?? tp sy ske baucer buku tu.kakak sy bg byk buku. pasni kne bli rak buku lebih bsar!! blh kumpul byk ilmu utk mnfaatkan ap shj pluang dpan mata utk dakwah. nk beli great story pn xdak duit. kne sekat duit blnje mkn... klu ibu tahu msti ibu marah sbb kurg mkn.


"kita daie jgn gelapkan mata dgn spek hitam sama tggelamkn diri dgn msalah, sma2 tukar spek dgn warna pelangi spy diri pnuh dgn 1003 solusi"

huhu.. kecut perut, tlg doakan sy nk amek pekse sejarah~

adik said...

sy tekan 1 button (pubish your comment). tp dpat bonus 1 bnda y sama. sori la buat sepah dlm ni. akk tlg kmaskan eh mainan2 y bsepah tu.. tata~

talkinGmusiC said...

adeq: pandai2 la ant cari sendiri. ant kat agen risikan yg paling berkaliber!

adik1: heeeiash! time kasih ya!

adik2: saya percaya anda bukan adik1.. hehehe.. comel la komen anda. berulang2 saya baca. nak digest..hehaagaga.. awak, belaja sungguh2, ikut halaqah sungguh2. pastikan excellent study n tarbiyah awak! pastu nanti pastikan awak menjadi pemimipin di mase depan k sayang. awak jangan nak harap kat org lain sangat tau. persiapkan diri awak dari sekarang utk jadi pemipin k! supaya kita takkan hadapi krisis mcm ni lagi in future. and more thing, supaya Allah berkahi kedaulatan negara yg mendaulatkan syariatNya. ok adik 2?

adik said...

baik awk ! IA. walaupn darah saya bertukar warna pelangi atau x bwarna lg. jg adik1 tu bek2. sy syg dia mcm dia syg sy ^^

adeq said...

shinju. cuba ant terangkan. apa point dari post ant ni tentang bajet 2013? huhu. bahasa mudah dan ringkas. blog bakal zauj ant tu ek. hehe.

talkinGmusiC said...

adik 2: ok, Allah yang akan menguatkan kita dan meneguhkan keazaman kita, sama2 bykkn memohon kepadaNya k. tolong jgn belit2 ya adik. akk xkesah la awak ni adik1 ke bukan yg penting, awak tau apa yg awak perlu buat k adik 2.

adeq: post ana bukan mengupas bajet 2013 at the first place ok. ana nak menyeru kita semua utk berfikir dan bertindak dlm menangani krisis yg kita sdg jangka skg. kita pun ekceli x bole nk confirm ap yg akn blaku in future, tp kita boleh sentiasa bersedia untuk dapt yg terbaik....ukhti.. Ant jgn sampai kasut wedges hawkeye ana makan kepala ant ea.

adeq said...

hahahaha. malas nak makan kasut hawkaya ant tu, da la x ad perisa!

at the end, pelajar2 pun mengangguk tanda faham yang sebenarnya satu tektik melepaskan diri. phew.

adik said...

paham akak ! paham sangat3 ! thanks,nnt sy buat ape y akak suruh tu ^^

Followers