Friday, October 8, 2010

lessons of the life

bismillahirramanirrahim
banyak perkara nk di tulis kat sini beberapa hari sebelumnya tapi xtertulis jgk dek kesibukan  yg melanda..alhamdulillah berakhir sudah tes t2..menunggu utk final bln 11 nnti..skrg blh spent mase utk brkongsi sesuatu dgn pmbca GMS....pengajaran yg dikutip atas kejadian2 yg berlaku..

kerana sebuah kejujuran....
dlm post seblm ni shinju ade sebut ttg pemilk spectra hitam..dlm post bertajuk kata org tua2 kejadian sebenarnya adalah shinju masih baru lebih kurg sebulan lebih la dapat lesen memandu..jadi ayh telah memberikan shinju kereta wira lamanya utk dibawa ke mana2 je yg shinju nk...mase cuti raye 2minggu tu shinju praktis bawak keta kat kawasan perumahan utk jadi lebih cekap dlm pemanduan...hantar mak pegi econsave, teman akak pegi ioi, hantar adik g skola, g beraya ngn kawan..sume shinju hantarkan dgn keta wira ayh tu..so krg ayh da aman damai la sebab da xpayah nk hantarkn kitorg lagi g mane2..alhamdulillah shinju dpt meringankn sikit tugas ayh..kemudian cuti raya pn melabuhkn tirainya...dan akhirnya stlh beberapa hari, shinju pn bwk keta tu ke UTM..nk dijadikan cite satu pagi tu shinju nk parking keta tapi kiri kanan parking lot yg kosong tu ade keta..ps2 shinju pn dgn yakinnya redah je.nk jugak parking kat situ..kemudian.........................ditakdirkanlah shinju xlepas parking..tergeser dgn keta spectra hitam kat sebelah keta shinju tu...dan keta dia xremuk pape pn..cuma bercalar dgn banyaknya je...keta shinju plak calar dan kemek...tp hati xrisaukn keta sendiri....lebih risau keta spectra hitam..xde sape pn nmpk kot sbb mase tu sume org tgh tido lagi kot..shinju pn melarikan diri ke dalam blok..blurr sekejap xtau nk buat ape..telefon mak x berjawab, pastu call ayh, ayh suh larikan keta tu dari situ..shinju mle2 nk ikt tp hati mmberontak kata xmau!!akhrnya shinju pn mengoyak kertas buku poket shinju dn tulis kata2 maaf kpd pemilik keta dan bagi skali no fon shinju utk dia hubungi if dia nk tuntut gnti rugi..ketas tu shinju selit bawah viper dia..dipendekkn cite, kitorg pn pergi la ke bangkel baiki keta dpn hotel kelana kt sri putri tu..panggil uncle tu fix kan calar2 yg xberapa kritikal tu...then, uncle tu tmbah cat, tutup bahgian yg tergeser smpi body tu n polish part yg kena geser tu...setelah selesai sumenye shinju tanya, berapa uncle? uncle pn ckp, xpe la...len kali kalau rosak apa2 mau dtg sini lagi ha! subhanallah...sume dia buat tu at no cost!da la hujan time kitorg dtg n begkel dia da pnuh ngn keta, keta spectra hitam park kat lua je..uncle pn fix kan dlm keadaan hujan..kebetulan shinju time tu sesak sangat,,,bajet shinju utk fixkan calar2 tu dlm rm50 je..tapi laz2 xkena byr pn..ni la balasan kepada sebuah kejujuran barangkali...jadi,kalau salah mengakulah...jgn larikan diri dan menyalahkan org lain kerana kita akn merasa gelisah dek kesalahan yg kita lakukan..ketenangan adalah kebahagiaan dan kunci utama kejayaan...jadi antara kejayaan dan kehancuran apa pilihan anda? get rid of the restless and enjoy the happy life!!!

2 comments:

inni said...

salam bertanye~

kereta yg dicat n polish oleh uncle kat bengkel tu kereta sapa? kereta nti ke kereta spectra uh?

p/S: salam rindu~

GMS said...

salam rindu kembali ukht~~
keta spectra tu yg di cat n polish...keta ana abang yg settle kn..ana da x berani da nk bawak keta ayh tu kat sekitar utm..kalau kat uma berani la..he~~

Followers