Friday, January 14, 2011

buatmu para mujahid dan mujahidah

bismillahirramanirrahim


Mus’ab bin Umair adalah sahabat Rasulullah shalallahu 'alaihi wasallam yang sangat berjasa dan menjadi teladan kepada umat Islam sepanjang zaman. Sebelum memeluk Islam, dia berperawakan lemah lembut, suka berpakaian kemas, mahal dan indah. Malah dia selalu bersaing dengan kawan-kawannya untuk berpakaian sedemikian. Keadaan dirinya yang mewah dan rupanya yang kacak menyebabkan Mus’ab menjadi kegilaan gadis di Makkah. Mereka sentiasa berangan-angan untuk menjadi isterinya.
Mus’ab sebenarnya adalah anak yang paling disayangi ibunya berbanding adik adiknya yang lain. Apa sahaja permintaannya tidak pernah ditolak. Oleh itu tidaklah mengherankan apabila ibunya begitu marah selepas mendapat tahu Mus’ab telah menganut Islam. Ibunya telah mengurung dan menyiksa Mus’ab selama beberapa hari dengan harapan dia akan meninggalkan Islam. Tindakan ibunya tidak sedikit pun menimbulkan rasa takut pada Mus’ab, sebaliknya dia tidak jemu-jemu membujuk ibunya memeluk Islam kerana sayang pada ibunya. Mus’ab membuat pelbagai usaha tetapi semua tindakannya hanya menambahkan lagi kemarahan dan kebencian ibunya.


Pada suatu hari Mus’ab melihat ibunya dalam keadaan pucat lesu. Dia pun menanyakan sebabnya. Kata ibunya, dia telah berniat di hadapan berhala bahwa dia tidak akan makan dan minum sehingga Mus’ab meninggalkan Islamnya. Mendengar jawaban ibunya, Mus’ab berkata kepada ibunya: “Andaikata ibu mempunyai seratus nyawa sekalipun, dan nyawa ibu keluar satu demi satu, nescaya saya tetap tidak akan meninggalkan Islam sama sekali”.
Mendengar jawaban Mus’ab yang begitu tegas dan berani, ibunya pun mengusir Mus’ab dari rumah, maka Tinggallah Mus’ab bersama-sama Rasulullah dan sahabat-sahabat yang sangat daif ketika itu. Untuk meneruskan kehidupannya, Mus’ab berusaha sendiri bekerja mencari nafkah dengan menjual kayu api. Apabila sampai berita ini kepada ibunya, dia merasa amat marah dan malu kerana kebangsawanannya telah dicemari oleh sikap Mus’ab. Adik-beradik Mus’ab juga sering menemui dan memujuknya supaya kembali menyembah berhala. Tetapi Mus’ab tetap mempertahankan keimanannya.


Sewaktu ancaman dan seksaan kaum Quraisy ke atas kaum Muslim menjadi-jadi, Rasulullah telah mengarahkan supaya sebahagian sahabat berhijrah ke Habysah. Mus’ab turut bersama-sama rombongan tersebut. Sekembalinya dari Habsyah, keadaan beliau semakin berubah. Kurus kering dan berpakaian compang-camping lantaran penyiksaan Quraisy ke atasnya. Keadaan itu menimbulkan rasa sedih di dalam hati Rasulullah. Kata-kata Rasulullah mengenai Mus’ab sering disebut-sebut oleh sahabat:, “Segala puji bagi bagi Allah yang telah menukar dunia dengan penduduknya. Sesungguhnya dahulu saya melihat Mus’ab seorang pemuda yang hidup mewah ditengah-tengah ayah bondanya yang kaya raya. Kemudian dia meninggalkan itu semua kerana cinta kepada Allah dan Rasul-Nya”.


Apabila ibu Mus’ab mendapat tahu mengenai kepulangannya, dia memujuk anaknya supaya kembali kepada berhala. Dia mengutuskan adik Mus’ab yang bernama Al-Rum untuk memujuknya. Namun Mus’ab tetap dengan pendiriannya. Bagaimanapun tanpa pengetahuan ibunya, Al-Rum juga sudah memeluk Islam tetapi dia merahsiakannya. Mus’ab, adalah orang pertama diutus oleh Nabi ke Madinah untuk berdakwah. Hasil dakwahnya, pada tahun tersebut 12 orang Madinah Masuk Islam dan bertemu dengan Nabi di Musim Haji untuk mengikat janji setia dengan Nabi (Perjanjian A’qabah 1). Pada tahun berikutnya 70 lagi orang Madinah masuk Islam dan datang ke Mekah di musim Haji untuk berjanji setia dengan Nabi (Perjanjian A’qabah 2). Kejayaan cemerlangnya inilah, pembuka jalan kepada Nabi dan para sahabat untuk berhijrah ke Madinah.


Sewaktu terjadi peperangan Uhud, Mus’ab ditugaskan memegang bendera-bendera Islam. Peringkat kedua peperangan telah menyebabkan kekalahan di pihak tentera Muslimin. Tetapi Mus’ab tetap tidak berganjak dari tempatnya dan menyeru: Muhammad adalah Rasul, dan sebelumnya telah banyak diutuskan rasul.


Ketika itu, seorang tentera berkuda Quraisy, Ibn Qamiah menyerbu ke arah Mus’ab dan menetak tangan kanannya yang memegang bendera Islam. Mus’ab menyambut bendera itu dengan tangan kirinya sambil mengulang-ulang laungan tadi. Laungan itu menyebabkan Ibn Qamiah bertambah marah dan menetak tangan kirinya pula. Mus’ab terus menyambut dan memeluk bendera itu dengan kedua-dua lengannya yang kudung. Akhirnya Ibn Qamiah menikamnya dengan tombak. Maka gugurlah Mus’ab sebagai syuhada’ Uhud.


Al-Rum, Amir ibn Rabiah dan Suwaibit ibn Sad telah berusaha mendapatkan bendera tersebut daripada jatuh ke bumi. Al- Rum telah berjaya merebutnya dan menyaksikan sendiri syahidnya Mus’ab. Al- Rum tidak dapat lagi menahan kesedihan melihat kesyahidan abangnya. Tangisannya memenuhi sekitar bukit Uhud. Ketika hendak dikafankan, tidak ada kain yang mencukupi untuk menutup jenazahnya. Keadaan itu menyebabkan Rasulullah tidak dapat menahan kesedihan hingga bercucuran air mata baginda. Keadaannya digambarkan dengan kata-kata yang sangat masyhur:


"Apabila ditarik kainnya ke atas, bahagian kakinya terbuka. Apabila ditarik kainnya ke bawah, kepalanya terbuka. Akhirnya, kain itu digunakan untuk menutup bahagian kepalanya dan kakinya ditutup dengan daun-daun kayu."


Demikian kisah kekuatan peribadi seorang hamba Allah dalam mempertahankan kebenaran dan kesucian Islam. Beliau jugalah merupakan pemuda dakwah yang pertama mengetuk setiap pintu rumah di Madinah sebelum berlakunya hijrah.


Kisahnya mempamerkan usaha dan pengorbanannya yang tinggi untuk menegakkan kebenaran. Semua itu adalah hasil proses tarbiyah yang dilaksanakan oleh Rasulullah.


Mus’ab telah menjadi saksi kepada kita akan ketegasan mempertahankan aqidah yang tidak berbelah bagi terhadap Islam sekalipun teruji antara kasih sayang kepada ibunya dengan keimanan. Mus’ab lebih mengutamakan kehidupan Islam yang serba sederhana berbanding darjat dan kehidupan serba mewah. Dia telah menghabiskan umurnya untuk Islam, meninggalkan kehebatan dunia, berhijrah zahir dan batin untuk mengambil kehebatan ukhrawi yang sejati sebagai bekalan akhirat.


Source: http://arrahmah.com/index.php/blog/read/5054/musab-bin-umair-duta-islam-pertama#ixzz1B0DlhvYTbagaimana jika kita melihat umat islam kini? andai mus'ab RA diuji antara kasih sayang seorang ibu dengan aqidahnya, lalu dia memilih untuk menyelamatkan aqidahnya. bagaimana jika kita berada di tempatnya? apakah kita akan memilih untuk berislam dengan baik atau  bermaksiat kepada Allah? dalam kondisi yang genting seperti ini, terkadang kebanyakan kita gagal dalam membela keislaman kita dan lebih cenderung memilih untuk menjaga hati ibu berbanding menjaga "hati" Allah.


dalam kisah mus'ab ini juga dapat kita pelajari bagaimana bersungguh-sungguhnya mus'ab dalam mempertahankan dan menegakkan islam. Menjadi duta islam ke madinah, dengan mengetuk dari satu pintu ke satu pintu rumah penduduk madinah bukanlah satu perkara yang mudah. Penghijrahan rasulullah ke Madinah adalah mula tercetus dengan penghantaran mus'ab sebagai duta islam ke madinah yang kemudiannya membawa kepada terpatrinya perjanjian aqabah 1 dan 2 sebelum penghijrahan. Sesampainya rasulullah ke madinah, baginda di sambut dengan ucapan Tala 'al badru 'alaina minsani ya til wada oleh hampir 8000 penduduk madinah. dari mana datangnya 8000 orang yang menerima islam lalu meraikan kedatangan rasulullah ini? tidak lain, hasil dari usaha dakwah yang bersungguh-sungguh dan keyakinan penuh terhadap janji Allah oleh Mus'ab bin Umair yang di hantar ke situ sebelum penghijrahan. dan yang pasti, dengan rahmat dan pertolongan dari Allah Azza wajalla. 


kemenangan islam tidak akan dicapai dengan hanya duduk santai, mengharapkan diskaun dalam beramal, tetapi sirah telah mencoretkan dengan mencontohkan melalui kisah hidup rasulullah, para sahabat, tabiib, tabi' tabiin tentang bagaimana kemenangan islam tercapai. Iaitu dengan  aqidah yang jitu, iman yang mantap dan yang terpenting adalah kerja keras. dan ini semua memerlukan pengorbanan yang bukan sedikit. terkadang kita diuji dengan harta, emosi, bahkan nyawa. tetapi, jangan kita kalah dengan ujian. bersabarlah dengan ujian yang mendatang. ini adalah sunnah dakwah. tiada dakwah yang sepi tanpa ujian kerana dengan ujianlah kita akan sentiasa dekat dengan Allah. sentiasa bermunajat, menerjemahkan rasa penuh kehambaan kepadNya... teladanilah sirah!

3 comments:

Anonymous said...

salam

subhanallah.smoga bisa mnjd spt mus'ab bin umair..jzkk ats pkongsian sirahnya.inilah antra pkara y akk nk crita d KRS aritu..

GMS said...

waalaikumsalam..

ameen3 ya rabbal 'alamin...! semoga bisa. waiyyaki..moga2 sama3 kita mengambil ibrah..akk anon, request la admin nstc tulis cite ni kat website.. coz peserta2 krs sume buka website tu..so, apa yg xsempat sampaikn kat krs, kite smapaikan thru website rasmi nstc...

sirah motivasi yg terbaik dari murabbiyyah tersayang!

adeq said...

wowwwwwwwwwwwwwwww..kak ano ~

Followers