Wednesday, August 10, 2011

Bukti syukur

bismillahirramanirrahim


"teruknya mutabaah (rekod ibadah mingguan) tilawah kamu, 1 je ni,"

"apa yang kamu isi dengan 24 jam tu"

"ada sahabat yang menegur kelakuan kamu, mintak tolong ambil perhatian"
arini pergi kerja seperti biasa, lewat sepuluh minit seperti biasa-biasa......


~cuma ada sedikit kelainan harini


pergi kerja dengan membawa mood yang sedang digoncang perasaan yang seakan-akan terguris, bukan terguris dengan orang lain, tapi diri sendiri....


seakan-akan anda dicurah air ke muka didepan khalayak ramai, sedih hati ni sambil cuba mengingat dan muhasabah diri


tertanya-tanya pada diri sendiri:


::kenapa tak mahu membina keperibadian muslim yang disiplin?
::kenapa masih nak bawak saki-baki perangai sekolah ke alam dewasa ini, kapan mahu berubah.....?
::amal ibadah masih malas-malas
::solat di waktu dhuha lagi tangguh-tangguh
::qurannya diselak-selak, tapi tak mau dibaca
::zikirnya pun tunggu waktu benar-benar senggang
::cakap-cakap nya masih lagi cakap-cakap kosong
::ada pula cakap-cakap itu menyakitkan yang lain

terkadang, aku hiba melihat diri ku dari kaca mata orang lain, mengapa tarbiah (didikan) itu tidak mampu untuk mencetuskan momentum perubahan.....

perubahan itu memakan masa dan melalui proses, ya, tapi ada saja masa untuk berubah itu diperpanjang-panjang.... tak mahu berubah.... masih beralasan esok masih ada, masih adakah esok untuk aku?

benarkah muhasabah aku? benarkah aku bermuhasabah? atau sengaja mencipta alasan-alasan palsu mendamaikan 'nafsu rehat' atau sekadar meresahkan jiwa dengan dosa buat seketika lalu seketika kemudian kembali kepada rutin 'kemalasan tahap gaban' itu.....

aku merenungi sebuah nasihat yang sedikit sebanyak mendamaikan hati aku sejak 2 3 hari kebelangan ini:

kata Ust. Pahrol Juoi: kita takkan pernah rasa bersyukur selagi kita tak merasa dimiliki (oleh Tuhan)

kata Ust Pahrol Juoi di part yang lain: godaan nafsu itu sifatnya kuat, sebab tu hadis sebut melawan nafsu itu dengan jihad

hadis tersebut ialah “Jihad yang paling utama adalah seorang berjihad (berjuang) melawan dirinya dan hawa nafsunya.”(dari Abu Dzar, dinilai sahih oleh Albani)

Sungguh, aku merasa lemah, kerana sedikitnya amal, hilangnya istiqamah
takut-takut Tuhan pula yang murka, kerana berkata tiada mengerjakannya

Ya Allah, jangan jadikan Nifaq (kemunafiqan) itu berada di dalam hati ku
Aku gusar melihat orang lain ditimpa musibah, demam berterusan, tidak sihat tubuh badan, tidak cukup makan minum bahkan ada yang disekat dicatu.... kerana aku tahu Allah sedang memberi cubaan pada mereka atas sifat kasih sayang & cintanya yang lebih kepada insan yang lebih dekat dengannya berbanding diri ini, sedang aku yang punya tubuh sihat, pakaian serba cukup, makan berhidang..... itu semua tidak pula menjadikan aku tafakur dan syukur.... apakah ini bala' yang lebih berat kepada Ku

Penguasa Alam, ampunilah daku



karya asli:  adib al abid

11 comments:

adeq said...

salam uhuk terbatuk gua baca karya asli siapa.mana cilok?blog dia ek.hehe..

sama-sama muhasabah.macam mana target Ramadhan ant ukht?

GMS said...

waalaikumussalam. eh x cilok la..da minta izin. ye dari blog beliau.

siyes bila baca balik entri ni mmg agk booster la. target ramdhan 40% complete inshaAllah.

adeq said...

booster?ap lg ukht, hehehehehehehe.

ana baca balik posting2 dia yang lepas.tetiba teringat posting hot tentang "di jalan dakwah aku BERTELINGKAH".Then ana baca post tentang akh kur-kur dan akh arnab, baru faham dan ternyata santai serta best.

eh, kat HO cerpen apa yang dia tulis ea?huhu ngan 'adek' dia tu.siap ad loghat klate ko.huhu.eh adek dia kan ganu.huhu.

raya nhe kena minta maaf la kat mereka.huhu. - harap dia x baca la -

GMS said...

dijalan dakwah aku bertelingkah. siyes hot. sampai ada statement balas dalam post MAAF.

akh kur2 dan arnab? den tak ponah baco pun..

cerpen kat HO: cerkon samad dan said. kan? loghat klate yg byk menimbulkan kontroversi dan mencetus provokasi. adoyai! dgn typing error nya.. angin je.

eh, ana da x payah mintak maaf sbb dulu da mintak maaf sblm HO tutup. tapi kenyataan balas lepas tu siyes menoreh luka di hati. dorang tak mintak maaf lagi kat ana. huh~! -demand plak-

inshaAllah x baca kot. sape je yg tau site ni.huh~

adeq said...

haha.post MAAF tu dari siapa?
ana baru lepas emel antamuslim, admin yang garang di HO.hohohohohoho suka ugut guna ayat BAN.nak asking perihal HO.manatahu if ada masalah wang ke, leh la ana support sikit.asal forum bukak la, rindu kot.haha walaupun gua tau nanti kita je yang bakal masuk.kot la.ana x minta maaf lg, huhu.

GMS said...

post MMAF tu dari blog ukht catalytic.

hahaha..antamuSlim yg garang..ukht siswi tu la yg suka melawan dia..Sampai ahmiezZ yg menjernihkan keadaan..adoyai! berani btol...

hehee..xde point kot nk bukak balik..aritu lepas HO dah pulih pun bukannya ramai yg masuk semula..suram je forum...masing2 da buat haluan sendiri.

adeq said...

haha o.k macam tu x PAYAH la bukak HO semula sbb kita dah ada Rabithah Hati, Legasi kmNs, luvakhowat dsb cuma...strive for mardhatillah je x de.haha.

GMS said...

tacing r part strive for mardhatillah tu..adoyai...ye la kita tak tergolongkan..fine...antara sume2 grup tu rasanya Rabithah hati je yg agak aktif...legasi KMNS buekkkk..hidup KMK!! hehehe..skalipun aku bukan KMNS, jiwa KMNS totap dihati!

adeq said...

haha sengal.adik-adik kmNs kita gencar buat dakwah tu, x ada masa bukak fb.husnuzon lah, hehe.masing-masing pom kat umah, dulu ana pom mana ada internet bagai nhe.hehe.dah DEWASA je ada.

ana try gak cari group tu strive for ukhuwahfillah x silap.tp x ada kot, pergh mesti PRIVATE nhe haha.husnuzon husnuzon.

ada rabithah hati pon da cukup baek la, HIDUP AKHAWAT MATRIK ! dalam kurungan 08/09 je k.haha.sapa rasa bukan dalam kalangan kami, jangan la jeles pulak tengok 'semangat setiakawan' dan kerapatan kami k.please leave us alone.hehe.

- maut x statement ana -

GMS said...

yup3..ana x su'uzhon ok...ana ckp je..heheheee.i like my adik2 KMNS!

xpela..sedar diri ini mmg sweet..ahahahah

yeah!hidup akhwat matrix 0809!!

-so far tak maut. tapi kalau golongan m yg baca mungkin maut..eehhehe..sila bertanggungjawab-

adeq said...

haha.hidup akhawta matrik !
semalam dalam hq pon ana kata gini.
hidup matrik ! hehe.

dan juga hidup sekolah ! yeah shinju, shinju memang POWER PUFF la.tabik gua.

Followers