Monday, August 8, 2011

Ibnu Fadly

bismillahirramanirrahim

pada tanggal 20 ogos 2005 lahirlah seorang kanak2 lelaki yang comel seberat 2.92kg di hospital selayang. Dengan penuh kasih sayang daripada mama papa, atuk nenek, uncles aunties, susu frisolac, maka membesarlah kanak2 itu menjadi seorang anak yg luar biasa dahsyatnya. Tak kenal penat, tak kenal panas. Pandai mengambil hari org dewasa. Pantang pergi kedai ada je benda nak dibelinya.

"hmmm..atuk, irfan nak beli apa ea?"


ayat memang psiko. Kononnya meminta tanpa memaksa. Inilah dia politik kanak2. Kita yang jadi serba salah di aju pertanyaan seperti itu. Sampai ke usia 6tahun, masih mengekalkan daya psikonya yang sangat tinggi.

Alhamdulillah kanak2 ini telah mula belajar berpuasa seawal usia 6tahun. setakat hari ini dia telah berpuasa penuh selama 5hari. Tahniah!! Apa yang sungguh dahsyat adalah, bila dikejutkan sahur, dia menangis nak tidur semula. Dipaksa makan tak nak. Akhirnya hanya meneguk air putih sahaja. Booom! terus melompat tidur semula atas sofa. Jam 11 pagi,

"autie, irfan lapar la...nak makan ice cream bole?"

ha! pagi tadi suruh makan sahur taknak. Kan dah lapar. Tapi hati kena kental. Jangan termakan dengan rayuan gombal. Mentang2 la mama papa tengah tidur, ingat auntie nak bagi greenlight? no way! Biar kamu belajar pentingnya sahur.

"irfan tak boleh makan. Kita kan puasa. Jom main card!"


pantang ajak bermain, lupa semua benda. Itulah dia si comel danish irfan fadzier bin noor fadly.

bukan mudah mendidik anak untuk berpuasa. Ajar solat mungkin lebih mudah. Tapi istiqomah itu yang susah. Nak kena angkat tangan baru jalan. Jadi, tahniah kepada kakak dan abg ipar saya yang alhamdulillah berjaya mendidik anak saudara saya untuk solat dan berpuasa. Moga terus istiqomah dalam kebaikan.. Ameen ya robb..

irfan 6-12month. paling takut dgn aunty ****



irfan dah besar sikit.makin comey


irfan paling latest. 6tahun, tahun persekolahan pertama


13 comments:

adeq said...

salam.tahniah Irfan dan auntie yang buas.hehe eh salah garang.hehe.teringin nak jumpa beliau dan kacau-kacau.hehe.Irfan yang hensem moga solehmu menjadi bekalan buat ibu dan daddy di alam kelak.

MyIlham.com said...

salam

minta tukarkan link myilham kepada myilham.com. link lama xberoperasi. saudari sdh dilink kan ke blog sy.jzkk

GMS said...

adeq:huhu..ant if g shah alam singgah la uma kakak ana kat sg buloh..efan mesti suke punya jumpa ant. boleh x bakal kakak ipar ku?hehehe

ilham fiQ ahmad: ok2..jzkk..patut la x dapat update..

dfadzr said...

hahahah......aduhai...actually masa umo 5thn last year lg dah start ajar dia pose...cuma dpt pose 3 hari jer...tahun ni dpt 5 hari.....teringat 1st day dia nk pose penuh pd 3rd day pose aritu...sungguh menguji kesabaran betul...kami 2 beranak sampai nangis2 memohon doa pd Allah spy diturunkan hujan pd hari yg amat terik hari tu...sbb nyer irfan tak tahan haus lg dah...dia merengek2 smp tertido dan tak lama kemudian hujan turun dgn lebatnya...Allahuakbar! doa irfan dimakbulkan....tp sayang kuasa psiko nye lg hebat dari ilmu psiko mama yg tahap degree ni...semalam dan hari ini dia terpaksa buka puasa sbb tak tahan pedih perut n kehausan yg maksima. Smlm pun mmg panas terik...so dia cuma di izinkan berbuka puasa dgn hanya minum secawan air kosong shj. kemudian sambung balik puasa...heheh aci tak gitu? sbg ibu aku pun tak mau la nk memaksa smp dia terseksa pulak...dan tak mau la dia curi2 minum air dan menipu pula...kira ok kan? heheh...

GMS said...

huhu serius makbul...lps i tgk u pny status kat fb tu, tak lama pastu terus hujan..mmg makbul la...hujan sampai malam pulak tu.

arini ifan tak dpt pose punuh la?huh tak bangun sahur ke pagi tadi? xpela esok bole lagi.jgn bagi dia hyperaktif sgt. Mmg kesan berpanjangan btol susu frisolac tu even dia minum sampai umo 3tahun je kalau x silap. terpakse tukar dutch lady sebab gila aktif budak tu... tak minum kopi radix lagi! agaknya boleh kurus jaga dia.hahaha

apapun, mama mmg tak dapat tandingi super saiya psiko ifan walaupun ifan xde degree mcm mama..tapi bagus la buat macam tu. i kena belajar banyak ni pendidikan awal kanak2 dgn u..hehehehe

adeq said...

hehe da dokat sangat ngan nama adek ana nhe.efa / efan.hehe.

shh, adik ipar ku jangan cakap kekuat.kakak ipar a.k.a mama irfan wuz here.haha.kad bila nak siap ukht?hehe.

baguslah tu didikan akak, kanak-kanak perlu dididik dengan kasih sayang bukan keterpaksaan yang melampau.memberi hukuman seadanya untuk dijadikan pengajaran bukan sekadar berpelajaran.hehe.

leh la belajar tuk jadi supermama to my kids t.hehe.

GMS said...

yeah!! angah supermama!! kad ukht? ant tak bagi keputusan lagi hehehe... kira setuju la ni?hahahaha...

angah stuju?

dfadzr said...

setuju3! kalo mematuhi segala syarat n syara'..heheh...(setuju amende?)
Shinju pg tadi efan bgn sahur sebaik jer buka nasyid bulan ramadhan tu...dia terus dgr smp habis sahur n terus tak tido2 dh....

GMS said...

yeah angah dah setuju adeq! ok tahun depan tahun terakhir ant. all da bez.

efan bangun sahur? see? mcm xpecaya tak tido balik. x bentak2 ke bangun? huh alhamdulillah berhasil idea saya.. puasa penuh hari ni?

adeq said...

maaf GMS ana belum cukup syarat spt yang diminta angah (dah panggil dah) hehe.

=_="

pasang lagu Ramadhan ke?tajuk apa tu.huhu.apa idea shinju.

GMS said...

haahahaha ehem..malu tapi mau.

lagu tu tajuk dia ramadhan bulan berkat. hijjaz. efan ssh sket bgn sahur..ngamok je kalau suh bangun. pastu dia suka sgt ustaz amal yg berceramah kat masjid dkt ngn uma angah tu. ustaz tu yg nyanyi lagu tu kakau tak silap. pastu dia asek nyanyi lagu tu. then, ana donlod la lagu tu. fez time dia dgr dari laptop angah, eksaited gila. tu yg ana cdgkan angah nk kejut dia sahur bukak lagu tu je. huh..n it do worked!

adeq said...

uhuk uhuk.oh lagu tu act ana pom suka.hehe kalau rasa DOWN, x ada mood nak beramal di bulan Ramadhan.ana akan pasang lagu tu.

-Bulan Ramadhan bulan yang berkat-

but now ana lebeh suka lagu dari Inteam.hikmah Ramadhan.

-Ramadhan bulan ibadah, bulan kerahmatan dan keampunan-

memang feel la Ramadhan !

GMS said...

yeah! tapi ana suka lagu opick. ramadhan tiba3..marhaban ya ramdhan3 ramadhan tiba semua gembira!

bestnya ramadhan! kan best sepanjang tahun adalah ramadhan....

Followers