Thursday, December 2, 2010

langit kirmizi

bismillahirramanirrahim


semua pelajar muslimat sedang berkumpul di Dewan Ikrimah untuk mendengar amanat terakhir sebelum menduduki PMR 3 bulan lagi daripada Mudir dan kaunselor sekolah. seramai 80 pelajar muslimat bakal menghadapi PMR pada tahun itu dan seterusnya segelintir mereka bakal meninggalkan sekolah itu. 
Maahad Islam, Kluang begitulah namanya. sebuah sekolah swasta yang sarat dengan nilai-nilai keislaman di dalamnya yg terzahir pada guru-guru, staff-staff dan pelajar-pelajarnya. 5tahun teguh utuh berdiri di tengah-tengah pekan kecil di daerah Kluang. 


"ana mengharapkan agar antunna dapat memberikan prestasi yang cemerlang dalam PMR kali ini dan pada masa yang sama dapat terus membina dan memperkuat tarbiyyah yg ada dalam diri antunna. Seperti semua sedia maklum, selepas sahaja keputusan PMR diumumkan, maka tamatlah sudah pengajian sebahagian daripada antunna di sekolah ini. tiba masanya untuk antunna menyebarluaskan tarbiyyah ini kepada insan-insan lain yang masih lena dibuai pals duniawi." Ustaz Mukri, selaku Mudir memulakan majlis tersebut dengan sedikit kata-kata untuk membangkitkan motivasi para pelajar di hadapannya.


" fariha, enti akan ke sekolah mana selepas PMR ni?" zehra mengalihkan fokus fariha yg sedang tekun mendengar dan mencatat ucapan dari Mudirnya.
"sssshhhhhh" ezzah meletakkan jari telunjuknya pada bibirnya, sambil memandang zehra. mengisyaratkan agar zehra tidak berbual-bual sewaktu perhimpunan.
"ok3 asifah jiddan. ana tak sembang lagi." zehra meminta maaf kepada penolong pengawas tersebut. senyuman dihadiahkan bersama dengan kemaafan.


************************
"zehra, enti cakap apa tadi masa perhimpunan?" fariha membuka perbualan sambil berjalan menuju ke kelas.
" oh, ana tanya, enti akan ke sekolah mana lepas PMR ni? sekolah asrama penuh ke integrasi? enti kan bijak. trial PMR hari tu pun enti skor! mesti enti akan ke MRSM atau SBP kan?" zehra membelai kucing yang tiba-tiba melintasi mereka.
" ala enti pun superb juga result trial hari tu..beza 1A je pun dengan ana." fariha turut melakukan perbuatan yang sama. " zehra, sebenarnya ana tak kisah pun akan dihantar ke sekolah mana. Apa yang ana harapkan cuma, moga Allah beri ana keteguhan dan kekuatan di medan baru kelak untuk sama-sama mengajak manusia kembali kepada Allah. MRSM ke SBP ke sekolah sains ke KISAS ke sama je. status kita tetap hamba Allah. yg membezakan seorang hamba dari hamba yang lainnya kan nilai taqwa. untuk apa kalau ke sekolah-sekolah yang gah namanya tapi nilai taqwa dalam diri kita ranap runtuh?!"
"betul tu. astaghfirullah, ana selalu terlupa tentang hal ni. kesenangan dunia kadang-kadang buat kita leka. Ana selalu fikir kalau habis PMR ni nak masuk MRSM, pastu boleh action sikit dengan cousin2 ana. jazakillah khairan ukhti, menyedarkan ana kembali hakikat kita ni sebagai seorang agen perubah ummah yang kian melemah akidah dan jati dirinya."
"alhamdulillah Allah masih sudi untuk menegur kita dengan pelbagai perantaraNya. eh jom la masuk kelas! madam Zieya dah on the way ke kelas kita tu..meow, kami nak masuk kelas ni, meow jangan nakal2 ea. nanti minta mak cik kantin susu. ok meow!pergi dulu..." fariha dan zehra bangkit dari posisi mereka meninggalkan kucing tersebut.

****************************
sebulan kemudian....

"assalamualaikum, murid-murid. Hari ini cikgu akan mengedarkan borang permohonan sekolah untuk kamu semua pergi selepas PMR. di sini ada sampul surat yang tertera nama kamu diatasnya. surat permohonan kamu tu ada dalam sampul tu." puan khadijah memberikan sampul surat tersebut kepada syuhadah yang duduk berdekatan dengan meja guru. "nanti kamu semua tengok la di dorm masing-masing. esok akan ada perjumpaan dengan kaunselor berhubung perkara ni. nanti ajukan segala persoalan pada kaunselor. seperti biasa yang terlibat dalam perpindahan ini adalah mereka yang berada di dua kelas yg pertama iaitu kelas antunna dan kelas darul qarar." menyambung taklimat ringkasnya dan seterusnya memulakan sesi ulangkaji matematik sebagai persediaan untuk para pelajar menghadapi PMR.

*************************** 
"alhamdulillah" fariha memasukkan kembali surat permohan tersebut ke dalam sampul. dia bingkas ke surau di arasnya untuk solat sunat. begitulah didikan Maahad Islami kepada para pelajarnya. untuk mengembalikan segala urusan kepada Allah. Dia lah yang Maha tahu segala yang terbaik buat hamba-hambaNya. 
" ya Allah, ya Rahman, Kau telah mentaqdirkan aku ke Sekolah Menegah Teknik Selangor  Sg Buloh. Ya Allah inilah keptusan yang terbaik dariMu. telah kuiring keputusan ini dengan istikharah sebelumnya, agar Kau memberikan aku apa yang terbaik buatku di sisiMu. Ya 'Aziz, permudahkan segala urusanku. lembutkan hati ayah dan ibuku untuk menerima keputusan ini. Ya Allah, ku pohon agar Engkau meneguhkan aku untuk terus berada di jalan ini dan aku merayu kepadaMu ya Allah, jangan Kau condongkan hatiku kepada kemaksiatan setelah Engkau meneguhkannya dengan taufiq dan hidayahMu. Ya Rabbul'izzati, aku sedari hakikat kehidupan di sekolah teknik yang bakal aku lalui, pasti penuh dengan ujian. dan ku mohon agar jgn dipalingkan hati ini kepada kemaksiatan dan kelalaian dunia. Ya Allah bantu aku untuk membimbing orang-orag di sekelilingku kembali kepadaMu." fariha meluahkan segala isi hatinya kepada Rabb yang memegang hati-hati manusia. memohon segenap kekuatan dari Yang Maha Perkasa agar di teguhkan langkahnya.

***************************
"assalamualaikum, mama iha ni. mama sihat?"
"waalaikumsalam..alhamdulillah sihat. iha sihat tak?lama iha tak telefon mama."
"iha sihat. maaf la mama, iha sibuk dengan PMR tak lama lagi ni. tambah pula kt asrama ni cuma ada satu je public phone. ramai orang guna. susah nak dapat turn. ni la baru dapat turn sebab iha x boleh solat. so, semua orang tengah solat, jadi dapatlah turn iha.."
"owh ye ke?belajar rajin-rajin, kalau boleh straight A's PMR ni! boleh mama dan papa tumpang bahagia."
"inshaAllah ma, iha cuba berikan yang terbaik. mama, iha nak beritahu sesuatu ni."
"apa dia?kadfon iha tinggal singgit ke?"
"hahaha..tak la ma..banyak lagi ni. baru beli 2hari lepas..ma, iha nak mohon sekolah teknik lepas PMR ni. iha suka bidang engineering. macam mak su, dia kan da jadi engineer kat kilang VS industries tu. best iha rasa jadi dia."
"sekolah teknik?kalau iha masuk MRSM pun bole jadi engineer juga. mama boleh aturkan ngan papa kalau iha nak masuk MRSM. kawan papa ada yang kerja kat PPD kluang tu. nanti mama cakap ngan papa."
"tapi ma, kalau MRSM belajarnya mesti strict. iha takut iha tak bole go on kat MRSM. iha suka sangat nak pergi sekolah teknik. belajarnya mungkin lebih santai, dan ada praktikal sekali untuk kos yang kita ambil! ada senior iha, dia perfect skor PMR dua tahun lepas, pastu dia masuk teknik KL, kat cheras,amek kejuteraan mekanikal. mama tau x, dia SPM dapat 10A1 ma!dia kata sekolah teknik best. part yang ada praktikal tu yg buat iha tertarik ma..bole la ma...iha nak ke sekolah teknik."
"iha bijak. sayang je anak mama yang bijak ni masuk sekolah teknik je.hmm tapi x pe la. kalau iha dah suka sangat nak masuk sekolah teknik, mama ok je. nanti mama cakap ngan papa. anything for you my princess. kebahgiaan iha, kebahagiaan mama juga. mama tak mahu paksa iha."
"terima kasih mama! mama you are the best mother of the universe! nanti mama ngan papa datang la sini weekend ni untuk tandatangan borang ni."
"ok. nanti wekeend mama ngan papa datang. iha nak pesan apa-apa x?"
"takde pape rasanya. ma tak yah la susah-susah. mama ngan papa pun bole datang kejap je. sebab warden kata, minggu ni tempoh untuk melawat paling lama 2jam je. tak boleh outing ngan familiy pun. cikgu suruh fokus kat studi."
"ok takpe."
"k la ma, iha nak study ni.mama doakan iha kat sini ea."
"inshaAllah!yg terbaik utk anak mama!"
"Assalamualaikum ma.."
"waalaikumsalam"

fariha tersenyum lega. "Alhamdulillah.terima kasih ya Allah kerana memudahkan urusanku. melembukan hati mama utk terima keputusan ini." fariha bermonolog. tak lekang senyuman kesyukuran di ukir di bibirnya.
"senyum kat siapa fariha?" airin menghentikan lamunan fariha yang baru sahaja melangkah masuk ke bilik prep.
"senyum kat lantai ni. bersih lantai ni. boleh buat cermin muka lagi" fariha berseloroh.
"owh, senyum kat lantai rupanya. aik?! boleh buat cermin muka ke iha?dasat3!" airin bangun menuju ke meja fariha
"banyak pahala sape yang bersihkn lantai ni. sebab, dengan bersihnya lantai ni, kita semua selesa untuk beribadah kpd Allah dlm konteks belajar! even org yang menyapu tu tak study, dapat pahala yg sama macam kita yang study ni. tanpa dikurangi sedikit pun pahala kita. tapi kalau dia ikhlas la.." fariha mengeluarkan kotak pensel dan buku matematiknya.
"hurm..betul juga. banyaknya pahala dia!dalam bilik prep ni ada 15 orang. wah darab 15 tu pahala dia! banyaknya!!minggu ni ana nak request untuk duty di bilik prep la!" airin menyuarakan hasratnya untuk duty harian setiap hujung minggu di asramanya.
"bole je! tapi kena satu dorm la turun bersihkan. jangan enti sorang-sorang je. tak larat kang."fariha megeluarkan kotak kismis dari kotak penselnya sambil menyuakannya pada airin
"mesti la! masak la kalau ana sorang je." airin menyambut suaan fariha dan terus berlalu ke mejanya memulakan studinya.

*****************************
"perhatian kepada Fariha Zaidah binti Haris anda ada pelawat di bawah." jelas pengumuman di corong pembesar suara bilik warden. bingkas Fariha bersiap untuk bertemu dengan mama dan papanya. semua borang-borang permohonan ke sekolah teknik telah disiapkan sedari malam tadi.
"assalamualaikum papa, mama!" fariha menyapa lembut. sambil menyalami keduanya
"waalaikumsalam" mereka menjawab serentak
"ni mama masak ayam masak lemak cili padi. iha makan ngan kawan-kawan ya. maaflah mama sempat masak ni je iha."
"xpe ma.ni pun da cukup. seminggu sekali dapat rasa air tangan mama...emm, ma..bubur kacang hijau takde ke?"
"aik tadi kata da cukup." encik haris mencelah
"tanya je" fariha mula mencuka
"anak mama ni manja betul. nak merajuk la tu. mama bawa la. ni ha.." puan hani mengeluarkan beg kertas yg di letakkan di sebelah tempat duduknya.
"papa yang suruh mama buat camni.saja nak iha merajuk" encik haris menukar posisi kedudukannya ke sebelah fariha.
"tak merajuk pun. da biasa da ngan papa ni. nak suap!" fariha meghulurkan bekas berisi bubur kepada ayahnya.
"iha patut suap papa. kecik2 da puas papa suapkan. da besar pun nak papa suap lagi ke?"
"ha tu! papa pun suruh iha suap papa juga. papa lagi da besar!nak orang suapkan" meletus gelak dari ketiga-tiga mereka. Encik Haris mula menyuap fariha. fariha satu-satunya anak perempuan dalam keluarga. tak hairan dia begitu manja dengan ibu bapanya.
"pa, ni borang sekolah teknik yang iha cakap ngan mama hari tu" encik haris membaca borang yg telah sedia diisi. tinggal tanda tangannya sahaja yang di perlukan. fariha memang menyimpan salinan IC mama dan papanya. jadi, segala maklumat penjaga telah diisinya.
"ha??!!iha!" encik haris sedikit meninggikan suara.
"kenapa papa?" fariha mula cemas. hatinya sibuk berdzikir mengingat Allah. tak putus doanya didalam hati agar kedua ibu bapanya dapat menerima keputusannya.
"kenapa nye bang? yuran sekolah tu mahal sangat ke?" puan hani turut meneliti.
"bukan. iha, kenapa jauh sangat? kat selangor ni. mama ngan papa tak kisah kalau iha nak ke sekolah teknik. tapi kenapa tak pilih teknik2 kat sekitar johor ni je? teknik JB tu, sekolah kawalan, papa bole aturkan iha ke sana. teknik sg buloh ni bukan teknik kawalan kan? jauh iha, selangor ni. papa kena fikir dua kali untuk tandatangan."
fariha menarik nafas, dengan lembut dia berkata, "pa, ma, iha nak belajar berdikari. lagipun sekolah ni dekat dengan rumah angah. nanti boleh angah tengok-tengokkan iha. pa, iha nak belajar berdikari, nanti kalau iha masuk U pun iha tetap juga kena tinggalkan mama ngan papa. jadi, sekarang ni iha perlu biasakan diri.iha pun nak merasa juga compete study dengan org selangor. iha dah istikharah pa, ma..inshaAllah ini yang terbaik dari Allah. papa pun selalu cakap, grow up my princess..so, pa....iha nak grow up in this way..being further from mama and papa. Doesn't mean that i'm gonna forget both of u. please pa...ma.." iha memandang penuh kesayuan pada mamanya. mengharapkan simpati agar mama dapat memujuk papa.
"iha, dengar cakap papa, iha baru 15tahun.papa susah nak lepaskan iha belajar jauh-jauh dalam usia muda macam ni.tapi satu masa ni bila iha nak belajar jauh dari mama dan papa, nak belajar untuk hidup berdikari, inshaAllah papa akan izinkan. tapi mungkin masanya bukan sekarang. keputusan papa muktamad. papa tak izinkan iha belajar di selangor. nanti papa applykan teknik jb utk iha. dekat sikit dgn mama ngan papa. iha still dapat masuk sekolah teknik juga. dah makan ni." iha menyuap sendiri bubur ke mulutnya. remuk hatinya mendengar pernyataan yg baru keluar dari mulut papanya. Namun, segera di singkir rasa kecewa.
"xpe, mama ngan papa xfaham apa misi iha. inshaAllah, kalau Allah dah takdirkn iha ke sana lepas PMR ni, iha tetap akan ke sana. iha akn cari jalan supaya papa dan mama setuju." iha bermonolog sendirian. terngiang-ngiang di telinganya surah al-ankabut ayat 69

"dan orang-orang yg berjihad untuk (mencari keredhaan) Kami, Kami akan tunjukkan kepada mereka jalan-jalan Kami. dan sungguh, Allah beserta orang-orang yg berbuat baik."
iha merasa sangat lega, bagai disiram air ketenangan pada tubuhnya. 
"aku akan cari jalan!" iha bermonolog lagi.
"iha meh sini borang tu. biar mama ngan papa isikan. nanti dah siap sume dokumen papa hantar ke sini. dalam dua minggu lagi" 
"iha mama dah lewat ni. mama kena jumpa auntie rozana. mama nak deal katering ngan dia. bulan depan mama nak buat kenduri doa selamat sempena iha nak PMR. ok princess, mama ngan papa pergi dulu." segera puan hani memasukkan borang permohonan tersebut kedalam tas tangannya yg sederhana besar. 
segalanya berlaku dengan pantas. fariha tidak sempat menghalang mama dan papanya daripada mengambil borang tersebut. remuk lagi hatinya. kali ini diiringi dengan tangisan. Dia membawa hati ke surau. meluahkan segalanya pada Dia yg mengatur perjalanan hidup manusia. 
-dapatkah fariha ke SMTSSB?atau Allah punya perancangan lain untuknya?-nantikan keluaran seterusnya!

8 comments:

inni said...

salam

wah3.
dah bkarya ukhti kite ni..

mabruk!


dah hbis exam ke ukht

GMS said...

waalaikumsalam..hehe..inni, ana try je. da abes da 30nov exam...anti da abes exam ke?

adeq said...

best la ukht.hehe.mantop ek skula ma'had islami tu.hehe.

ana tahu sambungan.dia dapat ke smtsb kan.hahahahaha.

GMS said...

adeq:...hahaha..sape suh teka kat cni?len kali kena tlis kat post tu, teka dalam hati..dilarang meluahkan diruangan komen.haha...adeq nhe....mantopkan skola ma'had islami tu?tu la impian masa depanku..nantikan perjalanan citer seterusnye..

alhanun Nur said...

bertemu kembali ukhti.. =) marha3!!! disini kita bertemu., (n_n)

GMS said...

hehe..bertemu kembali alhanun!

ar_drchem xD said...

slm kk. Menarik !! cm skola teknik akk jek..hehh.. xsabr nk tggu smbungannya . =))

GMS said...

aren:waalaikumsalam...owh terima kasih2..hehe..bikin kantoi saje..haha..k3 nantikan sambungannya..

Followers