Friday, July 8, 2011

politik emak

bismillahirramanirrahim

If previously we used to hear children lobbying their parents. But, now I'm facing the opposite. WOHA ~! bonda actually invite us all to the ESP course, organized by HPA at MiTC Melaka. Actually I did not get a clear picture of the course. We (me and adik2) wuz informed that it gonna be a business talk. Since last week bonda had informed and starting lobbying us. (actually it's only me coz i'm gonna drive today!)  haha .. saya sangatlah pelik

    3 days ago, Bonda ask me to photostat 3sets of pamphlet for each pages before she go to work. Dek kerana masih mamai, arakian kurang daya fokus, thus, i'm innocently had make 30 copies of all!! -adoyaiii- After that, i'm home and put it on the meja ruang tamu. As bonda back from work and found that the total of the pamphlet were 10 times of the original order, so, bonda pun komplen kepada adik2. But what make me feel so weird is that, when i get back from work yesterday and meet her in the kitchen, she never arose that matter. Hanya senyuman dan pelbagai celoteh membingitkan dapur. I'm realizing my mistake just after performing maghrib prayer's with my adik ..hoho..silap rupanya!!! since bonda was not scolding or even complaining my cuai works, then my sister  keep "advising" me  ...-blablabla...



       yesterday, during we break fast, bonda made jus mangga for me and adik..hahaha.. usually,  i'm very  bersederhana in having the juadah berbuka. A cool mineral water was fine for me. if i was little bit rajin, i would make cool radix coco. huh~ but yesterday, without any request or bodek from us, cold mango juice was served on the table! perrrgghh...terbaekk!!

       Lepas ajar mengaji semalam, saya duduk sebentar di dapur. Minum air. Kering tekak denda ajar budak-budak yang sangat "baik". Saya hampir mengeluarkan ocoBort untuk memetirkan budak-budak ni. Kemudian, ketika saya hendak bangkit, bonda bercakap separa perlahan, don't worry duit gas, tol, minyak sume bonda support. Fuhhh... sebenarnya ketika saya bersetuju minggu lepas untuk membawa kereta saya ke sana, saya sudah memasang tekad dan azam untuk menjadikan peluang ini sebagai satu wahana birrul walidain. Spent masa dgn bonda dan belanja bonda sekali. Tapi nampaknya, terbalik la pula.. Dan saya dengan secepatnya menagangguk bersetuju. Ewah!! mentang-mentang la tak payah keluar duit, laju je mengangguk!

Adoyaii.. pun boleh la macam ni. Now see, betapa bersungguhnya bonda nak influence kitorang supaya join apa yang dia join. Saya pun lihat bonda ni sangat komited dengan HPA.Bahkan untuk penginapan kami nanti pun bonda yang uruskannya seorang diri. walaweh... teguh sekali ibu saya! Harapan saya moga berterusanlah perjuangan ibu bersama HPA ni. Saya jujur tak kisah apa pun jalan yang ibu saya tempuh bahkan adik2 saya juga. Selagi matlamatnya adalah redho,maghfirah dan syurga Allah, maka tempuhlah! Bahkan saya sangat menggalakkan. nak join apa pun join la! sumpah tak kisah! asalkan 3 perkara tu yang di tuju.. Dan saya sendiri, belajarlah mujahadah, menerusi hammasah bonda. keazaman dan kecekalannya. Belajarlah melobi menerusi bonda. -Mungkin saya banyak mewarisi perangai bonda..woha!-




2 comments:

analytical_blue said...

Salam. ^_^

Nice bonda!!

dfadzr said...

hahahah!!!politik...politik....

Followers